Selecteer een pagina

Creatieve krachtpatsers in Soedan

door mei 24, 2021blog, stories0 Reacties

Vrouwen en kunstenaars lopen voorop bij de protesten tegen de 30 jaar durende dictatuur van Omar Al Bashir in Soedan. Wie zijn deze inspirerende figuren en wat weten we over deze krachtpatsers?

Wat nu de ‘’Revolutie van vrouwen’’ wordt genoemd begon als een reeks demonstraties tegen de voortdurende economische achteruitgang van het land. Voorbeelden zijn de hoge prijzen voor brood en benzine. De laatste weken is een groeiend aantal vrouwen (vaak meer vrouwen dan mannen) de straat op gegaan tegen de zin van de veiligheidstroepen.
Vrijheidsbeeld Soedan

Deze moedige, revolutionaire beweging heeft de aandacht van de wereld getrokken. Op maandagavond 8 april klom een onbekende vrouw, gekleed in een traditionele witte thob (gewaad) en met grote gouden oorbellen, op een auto. Met haar armen in de lucht riep ze naar de menigte uit :’’Mijn volk wil…’’, waarop de demonstranten luid antwoordden :’’Revolutie!’’. Op Twitter hebben haar symbolische kleding en confronterende houding haar de naam ‘’vrijheidsbeeld’’ gegeven. Ook wordt ze door Soedanezen Kandaka genoemd, de naam voor een Nubische koningin.
Tekenen met humor voor Soedan

Naast de demonstranten op straat is een andere groep het verzet ingegaan, namelijk kunstenaars. Ook hier zijn grote aantallen vrouwen bij betrokken. Eén van deze vrouwelijke kunstenaars is Alaa Satir. Alaa is grafisch ontwerper, illustrator en cartoonist en actief op Instagram. Alaa is afgestudeerd aan de Architectuur programma van de Universiteit van Khartoum. Ze werkt vanuit Khartoum en daarom wordt haar werk vaak geïnspireerd door de sociale problemen waar het Soedanese volk dagelijks mee te maken heeft. Doormiddel van humor probeert ze de alledaagse problemen aan het licht te brengen en hiermee wil ze ruimte creëren voor gesprekken over sociale verandering.

Vrijheid en gelijkheid
Het illustreren van het vrouwenperspectief binnen de revolutie is voor Alaa cruciaal. Haar doel is om het publiek te herinneren aan de voortdurende strijd van vrouwen voor vrijheid en gelijkheid. Alaa schreef haar boodschap in haar eigen woorden: “We zijn hier niet alleen om een ​​politiek regime omver te werpen, maar het corrupte sociale systeem dat daarbij kwam, dat gericht was tegen vrouwen en alle middelen gebruikte om te proberen vrouwen terug te duwen!”
Door Faisal Elhassan naar artikelen van Issraa Elkogali Häggström: Art for the Revolution: How Artists Have Changed the Protests in Sudan, en Women Are at the Forefront of Sudan’s Protests And we are here for it door Mille.