Selecteer een pagina

Een lesje Tunesische film bij festival Cinéma Arabe

door mei 24, 2021events, nieuws0 Reacties

Van 7 tot 12 mei storten we ons weer helemaal op Arabische films tijdens filmfestival Cinéma Arabe. Deze editie is er bijzondere aandacht voor Tunesische cinema. Het Noord-Afrikaanse land valt ondanks de bescheiden filmindustrie op met opmerkelijke en eigenzinnige films. Liefhebbers van Arabische cinema kunnen zowel in Amsterdam (locaties: Melkweg en Rialto) en in Maastricht hun hart ophalen (locatie: Lumière Cinema).

De relatief liberale Tunesische filmtraditie is de afgelopen jaren een goede voedingsbodem gebleken voor vele kleine en grotere filmproducties waarin gedurfde keuzes worden gemaakt qua onderwerp of vorm.

Tunesische Lente
Deze bijzondere opleving kan niet los gezien worden van de politieke omwenteling in het land van hun Arabische Lente in 2010. In tegenstelling tot andere landen in de regio maakte het autoritair bewind in Tunesië plaats voor een pluralistische democratie.

Fatwa
Voor deze editie van Cinéma Arabe zijn 5 films geselecteerd die op verschillende manieren een licht laten schijnen op het Tunesië van vandaag. Om dieper in te kunnen gaan op de huidige stand van zaken in de Tunesische film, verwelkomt Cinéma Arabe 2 gasten uit Tunesië. Regisseur Mahmoud Ben Mahmoud is aanwezig bij de Nederlandse première van zijn vijfde speelfilm Fatwa tijdens de opening van het festival op dinsdag 7 mei.

Whispering Sands
De Tunesische dichter, verhalenverteller en filmmaker Nacer Khemir woont de Nederlandse première van zijn nieuwe speelfilm Whispering Sands bij en neemt op zaterdag 11 mei deel aan een debat over de rol die (film)kunst kan spelen in het overbruggen van de afstand tussen landen en culturen. Ook Khemirs film Bab’Aziz uit 2005 wordt op het festival vertoond, in het retrospectiefprogramma 15 jaar Cinéma Arabe.

Programma Cinéma Arabe
Voor alle informatie over de films, het complete programma en tickets ga je naar Cinéma Arabe.